maanantai 21. syyskuuta 2015

Sellon täyteinen sunnuntai

Edellisen sunnuntain kuvauksista oli Helin kanssa ollut puhetta jo pitkään. Alkuperäisenä ideana oli kuvata Heli punaisessa satiinisessa mekossa, kettunaamari päässä, sello edessä ja sumuinen pelto taustalla. Asetelmat olivat siis kovinkin selvät. Mikä voisi näin hyvässä suunnitelmassa mennä pieleen ?
Katsotaanpa :)

Puhelimeni pirisee aamusta ja arvaan Helin ahdistuneesta äänestä, ettei kaikkia tuotteita kuvauksiin löydy. Mekko uupuu. Kettunaamari puuttuu. Lähtökohtaisesti kuva punaisessa mekossa olevasta, kettunaamaisesta soittajasta sumussa koki valtavan inflaation. Onneksi löytyi punainen korsetti, mekko ja puunaamari joilla lähdimme kohti sumua innokkaasti laulellen. Paitsi että tohinan aikana oli sumu ehtinyt hälvenemään. Sumukuva ilman sumua alkoi tuntumaan jo vaikealta.

Suuntasimme ensin Pyhäniemen kartanon puukujalle, jossa aloitimme kuvauksen. Ei mennyt kuin tovi niin ympärillä oli autoilija pällistelemässä, omistajat toteamassa kuvausluvista, paikallinen kävelijä ihmettelemässä (joka oli myös huolissaan kuvausluvasta). En moista trafiikkia ole kuvauspaikalla aiemmin kokenutkaan :) Kaikki kuitenkin loppui hyvässä hengessä, kiitokset siitä. Pitäähän sitä vähän huolestuakin jos tämän näköinen heppu jossain heiluu. Kameran kanssa vieläpä.

Asemiin asettautuminen

Naamari päässä ei juuri saanut happea. Kohtuullisen tärkeä elementti.
Valmiit kuvat puukujalta


Pakeneminen paikalta :)


Siirryimme Linkosuon luontopolulle Lahden kupeeseen. Oli mielettömän raikas ilma, suolla tuoksui pihka ja oli kovinkin rauhallinen fiilis. Näimme matkalla myös Suomalaisen luonnon parhaita helmiä. Hirven perseen. Harmillista, että sarvipään "parempi puolisko" jäi näkemättä.

Helin soittaessa selloa tuossa maisemassa, toivoin että sitä fiilistä olisi saanut purkitettua kuvaan.
Muutama lapsiperhekin kuvan ottohetkellä meni ohitse ja kovin ihmettelivät touhuamme. Sanoipa siinä joku isäkin, että ei tätä odottanut luontopolulla näkevänsä. Minustakin otettiin kuvaajan kuva perheen äidin toimesta. Naamanihan tosin oli kuin suolle tehty, joten en ihmettele intoa pärstäni kuvaamiseen. Toivon, että tästä kehkeytyy joku "kuvasarja" soittimista eri ympäristöissä.
Retkeilyvarustus aivan viimosen päälle
Valmis kuva suolta

Kuvien teknisestä puolesta sen verran, että kaikki on kuvattu luonnonvalolla noin kello 8:30-10:00 syyskuun 20.päivä.

torstai 17. syyskuuta 2015

Korukuvausta, kippoja, luumuja ja puukalikka



Kyllä se on aina yhtä hankala keksiä iskevä ja muka rennon letkeä tervehdys tähän alkuun. Taidan jatkossa tyytyä kirjoittamaan vaan moi. Se on siis moi.

Iltapäivä menikin minulle uuden asian opetteluun, joka oli sormuksen kuvaaminen. Keräsin erilaisia kippoja ja kuppeja pöydälle ja aloin sommittelemaan valojen (salaman) suuntaa. Muutamaan kertaan koitin suunnata salaman luumuilla täytettyä lasikuppia kohti, ihan vain piruuttani. Lopputulos ei ollut kelvollinen. Luumut taas kelpasivat vallan kelpoisasti.

Huomatkaa ammattimainen "bounceri" tuossa joka nojailee lasiin.  
Korun treeneihin sain Carina Blomqvistilta ( http://www.carinablomqvist.fi/ ). Tuntui todella helpolta pitkästä aikaa ottaa lähikuvia, jossa terävyysalue on useita millejä. Tarkennuksen kanssa ei ole samanlaista tekemisen fiilistä kun kuvatessa liikkuvaa öttiäistä terävyysalueella 0,3mm :)
Heijastavat pinnat sitten aiheuttivat pieniä ongelmia, mutta ensimmäinen tuotos tulee tässä. Mahdollisesti joskus lisää.
This is the One Ring
Sama sormus vaakakuvana.

sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Potrettien täyteinen viikko takana!



Hellöy vaan kallisarvoiset lukijat!

Kuluva viikko olikin allekirjoittaneella kovin paljon vuorostaan potretteihin keskittyvä ja kivahan sellaisia oli näiden työläämpien projektien joukkoon tiputella.

Minulle tuntuu kertyvän tällä hetkellä sitä kuuluisaa editointijonoa kuvien suhteen. Kuvia on otettu enemmän kun kerkeän editoimaan. Toivottavasti syksyn tulessa kerkeää sitten säätämään huolella.

Suunnitelmia uusista kuvauksista kuitenkin tulee jatkuvalla syötöllä aiemmasta huolesta huolimatta. Fantasia-aiheisia kuvauksia, vitsikkäitä kuvia, tuotekuvia ja makrokuvia.En kuitenkaan ole varma minkälaisiin kuviin keskittyisin "jatkossa" ? Lähtökohtaisesti on kiva kuvata kaikenlaista, hyvässä suhteessa. Koenkin nyt pientä tunnon tuskaa siitä, etten ole antanut esimerkiksi makrokuvaukselle sen ansaitsemaansa aikaa :)

Takaisin kuitenkin tämän viikon shootteihin.
Torstaina kävin kuvaamassa aivan mahtavan mallin Katrie Dalerin kanssa Kathrina laivalla (http://www.kathrina.fi/index2.html) vähän ja sen jälkeen Helsingin kaduilla. Kuvausmiljöökin oli aivan loistava siis :) Alla pari maistiaista, lisää tulee myöhemmin.
Laivan kansi ja valaistus olosuhteet
Taustavalona aurinko, Sinisiä värejä korostettu, mustaa hivenen vaalennettu ja lisätty lievä vinjetointi.

Katrie raidallisella kuosilla :)


Toinen kuvaus olikin sitten aloitteleva miesmalli Hämeenlinnasta. Kuvaus tapahtui Hyvinkään rautatiemuseon viereisellä ratapihalla, paikallisen nuorison taustalla säestäessä. Hyvinkäälläkin ysäri selvästi elää vahvaa nousukautta :)

Kuvattavalla oli mukana nuori tytär joka toimi vallan mainiosti apurina kuvaustilanteessa. 
Kuva on otettu täydellisessä varjossa.  Mallin vasemmalla puolella oli iso valkoinen läpiammuttava sateenvarjo noin 1/16 teholla. Objektiivina oli Canon 70-200mm 2.8 ja asetuksilla (Iso200, f4.0 1/200sec). Clarityä nostettu partaan ja silmiin. Levelsejä säädetty aika runsaasti alla olevalla tavalla.

Lightroomin levels

Vielä yhteispotrettia assistentin kera


Alkavalle viikolle en olekaan sopinut mitään kuvauksia mutta ajattelin kuvata kuitenkin jotain. Ötököitä ? Koruja ? Aika näyttää. Kuvaaja kiittää kaikkia malleilijoita taas kerran. Tsau!

tiistai 8. syyskuuta 2015

Blogin avaus



Tyhjän paperin syndrooma iskee näemmä kovin helposti myös tärisevin käsin blogia aloittavaan allekirjoittaneeseen. Jostainhan se on kuitenkin aloitettava niin miksei tästä.

Idea blogin aloittamisesta on muhinut jo pitkään, mutta se lopullinen sysäys tuli syystä tai toisesta vasta tänään. Oikeastaan kollegoiden blogeja lueskellessa ja niistä nautiskellessa.
Mistä tulen kirjoittamaan ? Todennäköisesti valokuvausprojektien etenemisestä, tekemisestä, suunnittelusta, kuvien muokkaamisesta, valmiiden lightroom presettien jakamista jne. Kirjoitan todennäköisesti myös enemmän kuvauspäivän kulusta ja fiiliksistä. Tässä jo nyt kirjoittaessani uskon tämän olevan enemmän itselleni eräänlainen "kuvauspäiväkirja".

Mikäli pystyn sen avulla jotain viihdyttämään, niin olkoon se bonusta.

Pyrin päivittämään blogia samaan tahtiin kuin kuvaprojekteja eteeni sataa.

Tähän mennessä ottamiani kuvia voi katsella osoitteessa https://www.facebook.com/HarriMaskoPhotography 

Edellinen isompi kuvausprojektini toteutettiin Sinikka Nikanderin kanssa Paavolan tammen luona Lohjalla. Sinikka teki metsään sopivan asustuksen ja Mira-Elise Salo tuli malliksi.
Heräsimme aamuyöllä kuvaamaan siinä toivossa että aamun ensimmäiset säteet alkaisivat kauniisti paistamaan tammelle. Olimme siinä kuitenkin pahasti väärässä ja hyvän valon odottelussa menikin toista tuntia.

Lämmittelyä valoa odotellessa


Paavolan tammi

Valmis kuva

Loppuun vielä Lightroom presetti joka voi jollekin tuoda iloa. Alla sen tuomat muutokset yhdellä napin painalluksella. Kopioi file osoitteesta https://drive.google.com/file/d/0B_P9Vb_QVRPNS3JwTkJNODIzRjA/view?usp=sharing oletuskansioon C:\Users\(Käyttäjänimi)\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Develop Presets\User Presets
Alkuperäinen kuva ilman säätöjä
Presetin jälkeen