torstai 4. elokuuta 2016

Valonhajoitin Canon MT-24EX Macro salamaan

Haudi hou.

Edellisessä selostuksessani kävin läpi kameroiden eroja ja ajattelin tähän putkeen täräyttää valaistuksen kannalta muutamia huomioitani.

Olen rakennellut (valitettavasti) kymmeniä erilaisia diffuusereita/valonhajoittimia tuohon tuplasalamaan erilaisilla menestyksillä.

Ensin oli iso vaahtomuovilevy objektiivin yläpuolella. Valaistus oli ihan kelpo mutta kentällä iso vaahtomuovi tökki ötököitä ja kasveja pois kameran edestä mikä ei tietysti ollut suotavaa. Eikä salamapäiden säätäminen onnistunut kun levy oli tietysti paikallaan...

Sitten teippailin salaman päihin vaahtomuovia/teippiä/paperia mutta sitten kohdetta valaiseva pinta-ala oli liian pieni, liian kaukana ja valo liian kovaa.

Ostin Digitarvikkeelta Flexdomet jotka viritin rautalangalla, teipillä tai tarralla jotenkin "fiksusti" salaman päälle jolloin valon pinta-ala kasvoi ja alkoi syntymään "ihan hyvää" valoa. Salamapäitä pystyi myös säätämään sivuille ja diffuuseri seurasi luonnollisesti perässä. Tällä setupilla olen tämän kesän mennyt.

Valaistuksessa aina valo on pehmeämpää jos valon pinta-ala on suuri ja valo on lähellä kohdetta. Tätähän olen tehnyt ihmisten kuvaamisessa jatkuvasti mutta en ole ajatusta vienyt makroiluun. Kuluvalla viikolla rakensin siis vielä yhden diffuuserin. Se on toistaiseksi ylivoimaisesti paras.

1) Osta valkoista muovin/pahvin välimaastosta olevaa levyä. Noin 0,5mm-0,8mm paksuus toiminee. Levyn täytyy taipua vähän olla tarpeeksi tukevaa että se pitää Flexdomen paikallaan.
Leikkaa Flexdomesta reunat pois ja osa kuvusta myös. Niin että kupu ei ole enää pyöreä vaan yksi reuna olisi suora.

Tämän jälkeen piirrä kupua hyväksi käyttäen tuo kaarre pahviin. Näin saat pahvista juuri kupuun sopivan mallisen. Piirrä tuon kaaren lakipisteeseen noin 2cm leveä ja 2cm korkea "pala".

Pahviin piirretty kaari. Kaaren lakipisteestä puuttuu piirrettynä 2cm x 2cm palanen. Alla olevassa kuvassa näkyy paremmin mitä tarkoitan.
 
2) Leikkaa Flexdomeen mattoveitsellä 2cm x 0,5-0,8mm leveä aukko johon tuo pahviin tehty palanen mahtuu. Näin kupu ja pahvi pysyvät paikallaan ilman mitään virityksiä. Laitoin itse kyllä vielä teipillä kiinni...
Pahvi jossa 2cm x 2cm palanen liitettynä Flexdomeen.
3) Laita kupu ja pahvi kiinni salamaan. Itse käytin sinitarraa sen säädeltävyyden vuoksi. Yläosan pahvista voi irroittaa kätevästi ja kiinnittää nopeasti. Näin kupua saadaan kauemmaksi / lähemmäksi kohteesta.
Salamapää peitettynä testimielessä jollain.
4) Toista kohdat 1-3
Valmis setuppi. Salamapäät lepäävän  Kaiser 1200 bounce flash shoen päällä. 
Valo on ollut parasta mitä makroilussa olen tähän asti nähnyt ja bonuksena salamateho voidaan laskea 1/16- 1/8 ja saan saman valaisun kuin aiemmin 1/4:llä. Jatkokehitykseen menee nuo avoimet sivut joista valoa vähän vuotaa mutta tähän mennessä se on ollut positiivinen asia. Kuvaan tällä nyt vuoden ja katson miten tilanne kehittyy... Peace out.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi