maanantai 5. lokakuuta 2015

Makrokuvailua maaten

Lähikuvaaminen ja makrokuvaaminen on minulle suurimpia ilon aiheita kuvailun saralla. Sain reilu vuosi sitten ostettua viimeinkin Canon MP-E 65mm 1-5x objektiivin joka mullisti tämän touhun täysin. Makrokuvaamisesta voidaan puhua silloin kun kohteen koko (1cm esim) piirtyy kameran kennolle samassa koossa. Tuo 5X vastaavasti sitten taas piirtää 1cm kohteen 5cm kokoisena ja puhutaan jo kovinkin suuresta suurennoksesta.

Kukkien, isojen hyönteisten, tippojen ja "laajempien", jopa senttien kokoisten kohteiden kuvaamiseen käytän edelleen Canon 100mm f/2.8 objektiivia jolla hoidetaan tämä lähikuvaaminen.

Miksi makroilu on niin hauskaa ? Kaikki normaalit asiat arjessa saavat aivan uuden ulottuvuuden, jota ei muuten näe. Arkisista asioista avautuu uusia puoli, joskus jopa pieniä maailmoja jotka olisivat menneet täysin ohitse ilman makrokuvaamista. Usein ei edes kuvaushetkellä tiedä mitä loppujen lopuksi kuvassa näkyy.
Vasemmassa kuvassa tilanne kännykkäkameralla kuvattuna. 
Laiha kärpänen noin 2x kertoimella

Hämis pesässään

Kesällä vietin tunteja jumppamaton päällä makuuasennossa kuvaten ja samalla pienten öttiäisten toimintaa seuraten. Kuvaa otettaessa kun on oltava hyvin tukeva asento. Jalustaa en käytä sillä sen kanssa ei pysty yhtään ..mihinkään. Se on vain oma näkökulmani ja tästä löytyy kuitenkin todisteita mielipidettäni vastaan. Terävyysalue on kuvissa noin 0,2mm-1mm ja linssiä ei voi tarkentaa mitenkään muuten, kuin liikuttamalla sitä eteen ja taakse.

Kokoonpanoni näyttää nykyään tältä. Aiemmin leikkasin noin 3-4mm paksun vaahtomuovin suorakaiteen muotoon ja laitoin sen objektiivin yläpuolelle. Ongelmana siinä oli se että "törmäsin" sillä oksiin, heiniin, maahan ja kaikkialle muuallekin karkottaen ötökät. Tämä setti on nyt ollut testissä tovin ja osoittautunut kelvoksi. Muokkailen sitä kyllä lisää vielä ajan saatossa.


MT-24EX salama jonka välähdyspäät on peitetty FlexDomen kupusetin valkoisilla hajoittimilla. Mikki hiiri setup 
Tyylikkäästi teipattuna.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi